Bu gelişmenin arkasında Çin Siber Uzay İdaresi'nin yer aldığı ve Meta uygulamalarının Çin App Store'undan kaldırılmasını ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle talep ettiği ifade ediliyor. Apple, bu talebi yerine getirirken, "Aynı fikirde olmasak bile faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yasalara uymakla yükümlüyüz" açıklamasını yaptı. Ayrıca, Threads uygulamasının yakında Türkiye'de de kullanım dışı kalacağı bilgisi paylaşıldı.
Apple, öncesinde 92 farklı ülkedeki bazı iPhone kullanıcılarına “Mercenary Spyware Attacks” olarak bilinen özel bir siber saldırıya hedef olabileceklerini bildiren uyarılar göndermişti. NSO Group tarafından geliştirilen Pegasus, bu tür saldırıların en bilindik örneği olarak gösteriliyor. Bu casus yazılım, kullanıcıların kişisel bilgilerini (mesajlar, fotoğraflar vb.) haberi olmadan akıllı telefonları veya diğer cihazlarından alabiliyor. Bu saldırıların genellikle önemli kişilere (çoğunlukla siyasetçilere) yönelik olduğu belirtilmiştir.
Pegasus, birçok hükümete satılarak casusluk amacıyla kullanılan bir yazılım olarak biliniyor. Dünya genelindeki gazetecilerden insan hakları aktivistlerine, iş insanlarından siyasilere kadar birçok kişi, Pegasus'un imkanlarıyla izleniyor. NSO Group'un müşterileri arasında en az 10 devlet olduğu iddia ediliyor ve bu devletler arasında "Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri" bulunuyor. Pegasus tarafından izlenen kişiler arasında şirket yöneticileri, din adamları, akademisyenler, sivil toplum çalışanları ve hükümet yetkilileri de yer alıyor.