Altın piyasası, Perşembe günkü yüzde 1,1’lik yükselişin ardından yeni bir rekora daha imza attı. ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından gerçekleştirilen 50 baz puanlık faiz indirimi ve ardından gelen olumlu ABD iş verileri, değerli metalin hızla yükselmesine yol açtı. Spot altın, haftanın son işlem gününde ons başına 2.606 dolar seviyesinden işlem görüyor. Bu rakam, altının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasını sağladı.


Altın fiyatlarının yükselişi, ABD'de açıklanan işsizlik başvurularının Mayıs ayından bu yana en düşük seviyelere gerilemesiyle de desteklendi. Bu veriler, piyasalarda güven unsuru oluşturarak altının haftalık kazanç elde etme yolunda ilerlemesine katkı sağladı.
Fed'in faiz indirimine ilişkin olarak, Çarşamba günü ons başına 2.600 doları aşarak tarihi bir seviyeye ulaşan altın, Fed Başkanı Jerome Powell’ın “faiz indirimi büyüklüğünün sürekli bir adım olmayabileceği” uyarısıyla yükselişine ara vermişti. Ancak değerli metal, yine de 2024 yılı itibarıyla yaklaşık yüzde 20 oranında değer kazandı.

TOKİ, ödemeleri devam eden konut ve iş yerleri için bir indirim kampanyası başlattı TOKİ, ödemeleri devam eden konut ve iş yerleri için bir indirim kampanyası başlattı


Altının bu yükseliş trendini destekleyen başlıca unsurlar arasında merkez bankalarının ve Çinli tüketicilerin artan altın talepleri, Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmaların yarattığı jeopolitik riskler yer alıyor. Piyasa uzmanları, bu faktörlerin devam etmesi durumunda altının yukarı yönlü seyrini sürdürebileceğini öngörüyor.

Editör: Ömer Faruk Bostancı