Orta Doğu’daki gerilim tırmanırken, ABD bölgeye önemli askeri takviye yapıyor. Amerikan Savunma Bakanı Lloyd Austin, bölgeye USS Georgia isimli güdümlü füze denizaltısının gönderildiğini ve USS Abraham Lincoln uçak gemisinin bölgeye daha hızlı ulaşması için hızlandırıldığını açıkladı. Bu hamleler, Hizbullah’ın üst düzey bir komutanı ve Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından bölgedeki gerilimin artmasıyla ilişkilendiriliyor.

Austin, müttefiklerini koruma amacıyla “mümkün olan her adımı” atacaklarını belirtti. Haniye’nin 31 Temmuz’da Tahran’da öldürülmesinin ardından İran’ın vereceği tepki büyük bir merak konusu. İran, Haniye suikastından İsrail’i sorumlu tutmuş ve karşılık vereceklerini belirtmişti. Ancak İsrail, suikastla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

11 Eylül saldırıları 23. yılını geride bırakırken etkileri ABD ve dünya gündemindeki yerini koruyor 11 Eylül saldırıları 23. yılını geride bırakırken etkileri ABD ve dünya gündemindeki yerini koruyor

ABD Savunma Bakanlığı, USS Georgia’nın bölgeye gönderildiğini ve F-35 savaş uçakları taşıyan USS Abraham Lincoln’ün yolculuğunun hızlandırıldığını duyurdu. Uçak gemisi, bölgedeki Amerikan gemisiyle görev değişimi için yola çıkarıldı. İran’ın olası tepkisi ve ne yapacağı ise belirsizliğini koruyor.

Aynı zamanda, İran destekli Hizbullah’ın İsrail’e yönelik olası saldırı tehdidi de bulunuyor. Hizbullah, üst düzey komutanı Fuad Şükr’ün suikaste uğramasına yanıt vereceklerini belirtti.

ABD yönetimi, bölgedeki gerilimi azaltmanın en iyi yolunun Gazze’deki ateşkes olduğunu düşünüyor ve geçen Perşembe günü müzakerelere geri dönme çağrısı yaptı. Ancak Hamas, ateşkes görüşmelerinin önceki planlar doğrultusunda yürütülmesi gerektiğini vurguladı ve İsrail’in masadaki anlaşmayı uygulamak zorunda olduğunu belirtti.

ABD, görüşmelerde başarısızlıktan Hamas’ı sorumlu tutarken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun aşırı sağcıları tatmin etme çabaları nedeniyle sorumlu olabileceğini belirtti. Beyaz Saray, İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in Hamas’a teslim olmak anlamına geleceği için görüşmelere karşı çıkması gerektiğini söylemesini eleştirdi. Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Smotrich’i “çok yanlış” bir tutum sergilemekle suçladı.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı