CAIR, bu artışın başlıca nedeninin Ekim ayında patlak veren ve hala devam eden İsrail-Hamas savaşı olduğunu belirtiyor. Bu savaş, dünya genelinde İslamofobi ve Filistin karşıtı önyargıları artırırken, ABD'de de Müslümanlara yönelik ayrımcılık ve saldırıların artmasına neden oldu.

İstatistikler ve olaylar

CAIR'in raporuna göre, 2024'ün ilk altı ayında ABD'de 4.951 Müslüman ve Filistin karşıtı olay yaşandı. Bu sayı, 2023'ün aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yaklaşık yüzde 70'lik bir artışı temsil ediyor. Şikayetlerin çoğu göç ve sığınma, işyerinde ayrımcılık, eğitimde ayrımcılık ve nefret suçları kategorilerinde yer alıyor.

Son dokuz ay içinde ABD'de Müslümanlara ve Filistinlilere yönelik birçok korkutucu olay meydana geldi. Bunlar arasında, Ekim ayında Illinois'de 6 yaşındaki Filistin asıllı Amerikalı bir çocuğun öldürülmesi, Şubat ayında Teksas'ta Filistin asıllı Amerikalı bir adamın bıçaklanması, Kasım ayında Vermont'ta Filistin kökenli üç öğrencinin vurulması ve Mayıs ayında 3 yaşındaki Filistin asıllı Amerikalı bir kız bebeğine boğma girişimi yer alıyor.

Protestolar ve üniversite kampüsleri

İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 14 kişi öldü İsrail'in Gazze'deki saldırılarında çoğu çocuk ve kadın 14 kişi öldü

Ekim ayından bu yana, ABD'de Gazze'deki olaylarla ilgili birçok protesto gösterisi düzenlendi. CAIR'in raporunda, üniversite kampüslerinde Filistin yanlısı protestoların arttığı ve bu protestolara polis ve üniversite yetkililerinin baskı uyguladığına dikkat çekildi.

CAIR'in yöntemleri

CAIR, kamuoyu açıklamaları, videolar, e-postalar ve çevrimiçi şikayet sistemi aracılığıyla topladığı raporları değerlendirerek bu olayların sayısını derliyor. Ayrıca, medyada bildirilen olayların taraflarıyla da iletişime geçiyor.

İsrail-Hamas savaşı

İsrail, BMGK'nın derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Gazze'ye yönelik saldırılarını sürdürüyor. Gazze'deki sağlık yetkililerine göre, İsrail'in Gazze'de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 40,000 Filistinli öldürüldü ve yaklaşık 84,700 kişi yaralandı. Gazze'nin birçok bölgesinde temel ihtiyaçlara erişim hala çok zor.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı