Avrupa'da Çinli araçlara uygulanacak gümrük vergileri konusundaki tartışmalar devam ediyor ve bu konu Avrupa Birliği içinde bölünmelere neden oluyor. Avrupa Komisyonu'nun geçici vergi kararı, 31 sanayi derneği tarafından eleştirilmiş ve daha şeffaf, rekabetçi bir ticaret politikası talep edilmiştir.


Reuters'ın raporuna göre, üye ülkelerin oy kullanmaları Avrupa Komisyonu'nun nihai kararını şekillendirecek kritik bir süreç olarak değerlendiriliyor. 12 üye ülke gümrük vergilerini desteklerken, İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkeler olumlu bir bakış açısı sergilemişlerdir. Ancak Almanya, Finlandiya ve İsveç gibi 11 ülke çekimser kalmış, dört ülke ise karşı oy kullanmıştır.

İstanbul'un Üç İlçesinde 19 Saatlik Su Kesintisi Yaşanacak İstanbul'un Üç İlçesinde 19 Saatlik Su Kesintisi Yaşanacak


Özellikle Almanya'nın tutumu önem arz etmektedir; Alman hükümeti genellikle vergilere karşı olduğu bilinmektedir ancak bu konuda çekimser kalmıştır. Almanya'nın Çin ile ticaret savaşından kaçınma ve arabuluculuk yapma niyeti, gelecekteki kararı büyük ölçüde etkileyebilir.


Avrupa Komisyonu ise, BMW, MINI ve Volkswagen gibi markaların Çin'de üretilen modelleri için gümrük vergilerini gözden geçirmeyi düşündüğünü açıklamıştır. Komisyon, bu konuda üç aylık bir süreç boyunca soruşturmalarını sürdürecek ve nihai kararını bu sürenin sonunda verecektir.


Sonuç olarak, Avrupa'da Çinli elektrikli araçlara uygulanacak gümrük vergileri konusunda belirgin görüş ayrılıkları bulunmaktadır ve Almanya'nın tutumu, bu konudaki nihai kararı etkileyebilir niteliktedir.
 

Editör: Ömer Faruk Bostancı